Art Film Fest oslávi 20. výročie v znamení svetových filmov

25.04.2012 Bratislava

Bratislava 25. apríla (TASR) - Výber diel, ktoré vznikli vo filmovom svete za posledný rok, premiéry, snímky ocenené na festivaloch, slovenské i české novinky či diela s exotickým nádychom vzdialených kontinentov ponúkne Art Film Fest, ktorý sa uskutoční od 16. do 23. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Medzinárodný filmový festival oslávi tento rok 20. narodeniny. TASR informovala PR manažérka festivalu Zuzana Čižmáriková.

Návštevníci prehliadky sa aj tento rok môžu tešiť na diela talentovaných filmárov z celého sveta, ktoré budú súťažiť o festivalové trofeje - Modrých anjelov. V Medzinárodnej súťaži hraných filmov nájdu napríklad dánsky film Teddy Bear, ktorého režisér Mads Matthiesen získal cenu za réžiu na festivale nezávislých filmov v americkom Sundance. Snímka rozpráva príbeh 38-ročného kulturistu s drsnou tvárou, ale krehkým srdcom, ktorý žije sám so svojou matkou a je plne pod jej vplyvom. Jedného dňa sa rozhodne zmeniť svoj život, nájsť lásku svojho života, a toto hľadanie ho zaveje až do Thajska.

Medzinárodná súťaž krátkych filmov opäť prinesie zmes hraných, dokumentárnych, experimentálnych aj animovaných snímok z rôznych končín sveta. Medzi nimi je i nominant na Oscara, víťaz ceny BAFTA a festivalu Sundance za najlepší krátkometrážny animovaný film Ranná prechádzka/A Morning Stroll režiséra Granta Orcharda.

Jednou z najatraktívnejších snímok sekcie Európske zákutia bude francúzska komédia Le Skylab, ktorú režírovala Julie Delpy a stvárnila aj jednu z hlavných úloh. Delpy si môžu festivaloví diváci pamätať aj ako Báthoryčku z filmu Grófka/The Countess, ktorý Art Film Fest premietol v roku 2009. Nová snímka predstavuje zábavný príbeh z konca 70. rokov, keď sa desaťročná Albertina stane svedkom bláznivého rodinného víkendu, počas ktorého všetci veria, že na ich letný dom sa neodvratne zrúti úlomok americkej rakety s názvom Skylab. Film získal Zvláštnu cenu poroty na festivale v San Sebastiane.

Novinkou festivalového programu bude profilová prehliadka najnovších a najlepších anglických filmov v sekcii Focus: Nový britský film. Výber prác mladých filmárov ponúkne sociálnu drámu, komédiu aj horor. Podľa organizátorov najviac pritiahne divákov režijný debut britského herca Paddyho Considinea Tyranosaurus, ktorý vychádza z jeho úspešného krátkeho filmu Celkom ako pes. Rozpráva príbeh o úbohých existenciách žijúcich bez možnosti úniku v biednom prostredí anglického malomesta. Film získal cenu BAFTA pre najlepší britský debut aj cenu za réžiu na festivale v Sundance.

Diváci nájdu v programe aj tematickú sekciu nazvanú Pri vychádzaní z kina, ktorú uvádza Art Film Fest pri príležitosti svojho 20. jubilea. "Výber filmov je chválou a poctou klasickému kinu a klasickým 35-milimetrovým filmovým kotúčom, ktoré onedlho definitívne prejdú do histórie. Ťahákom sekcie bude film Každému jeho kino/Chacun son cinéma, ktorý nakrútilo 33 špičkových režisérov a je oslavou kinematografie a kina," dodala.
 

Vyberte región